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36 133 Schoolcraft 
Livonia, MI 48 150 

Ref. No. 08-0077 

Dear Mr. Crump: 

This responds to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171 -1 80). Specifically, you ask whether the requirement in § 174.14(a) of 
the HMR for rail carriers to forward shipments of hazardous materials within 48 hours applies to 
transloading operations. 

The original intent of the 48-hour rule was two-fold: (1) it was intended to prevent shippers from 
sending out loaded tank cars of hazardous materials without a billed destination and (2) it also 
was designed to prevent rail carriers from delaying delivery so that other, higher-tariffed 
commodities could be moved ahead of these shipments. Section 174.14 is now applied to 
achieve a broader public safety and security goal - that is, to reduce time in transit of hazardous 
materials rail cars, thereby reducing the risk of accidents, incidents, vandalism, or other safety or 
security related problems. 

For transloading operations from rail tank cars to cargo tank motor vehicles as described in your 
request, $ 1 74.14(a) does not apply. The 48-hour rule is a forwarding regulation while the 
shipment is in transport and does not cover delivery. (Delivery requirements are outlined in 
5 174.16). Section 174.14 (a) does not apply to intermodal transfer operations nor does it apply 
to highway shipments, or residue quantities. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 
questions. 

i at tie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Sent: Wednesday, October 22,2008 10:14 AM 

To: Mclntyre, Joan <PHMSA> 

Cc: Mitchell, Hattie <PHMSA> 

Subject: FW: Applicability of 49 CFR 171.14 
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From: Crump, Bob [mailto:Bob.Crump@earthtech.com] 
Sent: Wednesday, March 05, 2008 4:01 PM 
To: :INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: Applicability of 49 CFR 171.14 

Info Center: 

It seems very clear how storage incidental to transportation, defined in 49 CFR 171.1 applies to a 
transloading area. The materials are in transportation and therefore, EPA requirements do not apply. 
The material is regulated by DOT and must meet the requirements of f j  173.3 1 and f j  174. 

What I have been unable to determine is how the 48 hour time limit noted under 49 CFR 174.14 might 
apply. I spoke with a gentleman on the Helpdesk line and he wasn't s u e  that provision was even being 
enforced. Because of the size difference between the rail car and tanker trucks, customer requirements 
(industry often doesn't have stationary tanks big enough to hold more than one truckload at a time), and 
other factors, it may be difficult to expedite a rail car to truck transload in 48 hours. Does this 
subsection apply to transloading, or have I missed something? If it does, why? 

Regards, 

Bob Crump, CHMM 
t:.r~.th !ik:h, !I,<.. 
Ozrrori ( ! f f ice 
.?6 133 Schnnlr-rcqi 
L~i~unic~. 1111 ;a!.50 
I:-mall- Boh C.~.mp@jE&hiech.corn 




